Praha otevřela nové a zároveň i první turistické informační centrum v areálu Pražského hradu. Podle primátora Svobody startuje další spolupráce mezi pražskou radnicí a Pražským hradem 

Praha, 25. září 2023 – Hlavní město Praha společně s destinační organizací Prague City Tourism otevřelo nové turistické informační centrum na Pražském hradě. Je to vůbec poprvé, co bude mít společnost, která má turismus v hlavním městě na starosti, vlastní zázemí přímo na Pražském hradě. Ten je každoročně nejnavštěvovanější památkou v metropoli a ročně přivítá na 1,4 milionu domácích i zahraničních návštěvníků. Jedná se o další krok v kultivaci cestovního ruchu, neboť turistické informační centrum nahrazuje původní nevzhlednou směnárnu. 

Hlavní město Praha vnímá otevření své oficiální pobočky také jako symbolické započetí další spolupráce mezi hlavním městem a Pražským hradem. Otevření nového informačního centra má velice důležitý smysl. Za prvé budou mít lidé další možnost dozvědět se více praktických i zajímavých faktů o metropoli, za druhé se právě startuje další spolupráce mezi dvěma veličinami – pražskou radnicí a Pražským hradem. Neodmyslitelně spojené instituce tak společně nabídnou způsob, jak Prahu zažít a užít si ji. Děkujeme všem, kteří se na tom podíleli a budou podílet. A samozřejmě přejeme zájem návštěvníků a jejich spokojenost,” říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda. 

"Otevření nového turistického informační centra na Pražském hradě mě velmi těší. Vnímám to velmi symbolicky jako novou éru spojenou se změnou na postu hlavy státu. Navíc společným cílem je prezentovat metropoli jako evropské město na úrovni s kvalitními službami, které mohou turisté v novém turistickém centru bezpochyby očekávat,” doplňuje náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil.

Městská společnost Prague City Tourism citlivou rekonstrukcí nových prostor turistického informačního centra nahradila nevzhlednou směnárnu, která v místech dříve stála. Nové informační centrum nabídne návštěvníkům nejen praktické informace o metropoli, ale také městskou kartu Prague Visitor Pass nebo možnost nákupu kultivovaných suvenýrů.

“Třetí nádvoří je centrálním prostorem Pražského hradu. Je proto skvělé, že můžeme nabídnout návštěvníkům Prahy péči i v této lokalitě. Turisté se odsud mohou vypravit rovnou do Katedrály svatého Víta, která se tyčí uprostřed nádvoří,” říká předseda dozorčí rady Prague City Tourism Jan Wolf a dodává: “Nové turistické centrum se navíc nachází v citlivě zrekonstruovaných prostorách historického přízemí hradní budovy.”

“Jsem velmi rád, že jsme investovali do nového prostoru a díky partnerství s Pražským hradem otevíráme další zrekonstruované prostory, které budou sloužit turistům,” komentuje předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro a dodává: “Nově také z turistického centra povedou dvě pravidelné vycházky. Také si zde budou moci zájemci koupit turistickou kartu Prague Visitor Pass, díky které návštěvníci města ve zvýšené míře navštěvují nejen pražské památky.” 

Součástí slavnostního otevření je i doprovodný odpolední program, který společnost připravila zejména pro Pražany jako poděkování za jejich přízeň, a také jako symbolické vyvrcholení celoročních oslav 65. výročí od založení společnosti. Vedle otevření nových prostor TIC se také zájemci mohou těšit na komentované vycházky. Ty je zavedou do běžně nepřístupných prostor Pražského hradu, například do krypty Katedrály sv. Víta a do Starého královského paláce na vyhlídku. 

Pražský hrad dlouhodobě patří k nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším památkám metropole, kterou ročně navštíví až 1,4 milionu návštěvníků. Odhady však ukazují, že areálem hradu projde až 3,7 milionů osob během celého roku.