Znovu objevené pražské skvosty. Prague City Tourism láká na brutalistní stavby

Praha, 30. května – Společnost Prague City Tourism odpovídá sérií nových vycházek na aktuální trend zájmu o architekturu brutalismu. Spolupracovala na nich s umělcem Vladimírem 518. Stavby se navíc často nacházejí mimo historické centrum a návštěvníci metropole se tak rozptýlí i do jinak méně navštěvovaných čtvrtí, což pomáhá ulevovat právě přetíženým historickým památkám.

“Souzníme s Vladimírem 518 v tom, že chceme destigmatizovat architekturu let 1958-1989, o kterou je zejména u mladší generace rostoucí zájem. Současně vycházkami o pražském brutalismu představujeme Pražanům i turistům méně známé aspekty města a ulevujeme dlouhodobě přetíženému historickému centru,” vysvětluje místopředsedkyně představenstva Prague City Tourism Jana Adamcová.  

V rámci podpory udržitelného turismu byla vyvinuta nová webová stránka prague.eu/brutalismus. Milovníci Prahy na ní naleznou program vycházek a prohlídek, týkajících se brutalistních staveb v Praze. Součástí stránek jsou také edukativní videa zaměřená na historii těchto objektů, která představují významné architekty a autory brutalistních staveb, jako jsou například Karel Prager nebo manželé Machoninovi. Tváří videí se stal Vladimír 518, který se architektuře druhé poloviny 20. století dlouhodobě věnuje. 

“Největší odkaz této architektury do dnešní doby je to, že i v době nesvobody se dělala velice kvalitní a svobodná architektura, která byla vyvzdorovaná na dobových podmínkách. Plivání na tuhle architekturu byla nespravedlnost, tak jsem se tomu začal věnovat,” popisuje svůj vztah k brutalismu Vladimír 518 a dodává: “Bylo mi líto těch lidí, bylo mi líto těch staveb, bylo mi líto té dezinterpretace, která nastala, a myslím si, že po těch letech je zřejmé, že se podařilo něco změnit, ” doplňuje umělec Vladimír 518. 

“Ať už se jedná o prohlídky Kongresového centra, magistrály nebo teplotechny, zájem o vycházky po brutalistních a neofunkcionalistických stavbách nám dává na vědomí, že se o tento styl zajímá stále více lidí a v nějakém ohledu se vrací do módy,” uzavírá Pavla Bartásková z průvodcovských služeb Pragensia viva. 

Nová stránka nabízí rovněž faktografické informace i zajímavosti o jednotlivých stavbách, mimo jiné například o sídlišti v Kobylisích nebo o Kongresovém centru Praha, které je jednou z neofunkcionalistických dominant Prahy.