Turismus v Praze se pomalu nadechuje

Praha za druhý kvartál tohoto roku, tedy období od dubna do června, pocítila v rámci příjezdového cestovního ruchu mírné zlepšení. Praha, stejně jako loňský rok ve druhém kvartálu, přivítala zejména domácí turisty a návštěvníky z okolních zemí. Do Prahy dorazilo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 252 427 hostů.

V rámci postupného rozvolňování vládních nařízení na jaře docházelo i k postupnému návratu k cestování. Praha je však i nadále na 11,3 procentech roku 2019. Ve srovnání s minulým rokem je návštěvnost metropole v tomto období podle údajů ČSÚ mnohem příznivější. Do metropole dorazilo dvakrát více hostů. ​​Průměrná doba přenocování činí 2,1 noci a mírně se tak zkrátila oproti roku 2019.

„Těší mě, že letošní novinky v programu V Praze jako doma zaujaly řadu tuzemských návštěvníků, kteří se rozhodli přijet do hlavního města na dovolenou, stejně tak že v ulicích metropole už je zase slyšet francouzština nebo němčina,“  říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch a dodává: „Díky stabilnější epidemické situaci přivítají kulturní akce po dlouhé době zase své návštěvníky a věřím, že právě i kultura pomůže rychleji nastartovat turismus v Praze i celé republice.“

 Nejvíce turistů dle zveřejněných dat do metropole míří z tuzemska. Do hlavního města v období od dubna do června dorazilo 158 474 domácích hostů. Poměr hostů z tuzemska se díky úbytku zahraničních turistů zvýšil na 63 % oproti běžným 15 % z minulých let. Dále do Prahy míří převážně lidé ze sousedních zemí, zejména pak z Německa. Absencí turistů ze Spojených států, Velké Británie a asijských států hlavní město i nadále trpí. Za normálních okolností dorazí ročně z těchto zemí okolo 20 % návštěvníků. V současné chvíli se jedná o pouhá dvě procenta.

„Jsme rádi, že se konečně pozvolna lidé vracejí k cestování a pozitivně vnímáme fakt, že stále více domácích turistů míří i do hlavního města. V současné chvíli i díky programu V Praze jako doma do metropole přicestovalo během července více než 30 tisíc návštěvníků, což je z našeho pohledu poměrně slušné číslo,"  vysvětluje předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro. 

Podle zástupců Prague City Tourism se tento rok bude jednat primárně o turisty z evropských destinací. „Už v tuto chvíli jednáme s Asociací hotelů a restaurací ČR o masivní kampani, díky které chceme do Prahy přilákat turisty, kteří do Prahy přijedou za kulturou, historií a kvalitními službami a tudíž v Praze utratí i více peněz. Budeme tím naplňovat novou strategii cestovního ruchu a podporovat tak jiný typ turismu než alkoturistiku, se kterou se metropole dlouhodobě potýkala,“ dodává Cipro.

V současné chvíli metropole láká turisty zejména v rámci programu V Praze jako doma. Projekt chce nastartovat pandemií zdecimovaný turistický ruch. Benefity zájemci mohou využít během prázdninových měsíců.

 Kontakt pro média:

  • Klára Malá
  • tisková mluvčí Prague City Tourism
  • t: +420 777 355 999