Zrcadlové bludiště na Petříně slaví 130 let. V létě se dočká i plánované opravy

28. dubna 2022, Praha – 1. května před 130 lety byl na Petříně slavnostně otevřen výstavní pavilon Klubu českých turistů, ve kterém později vzniklo dnes známé zrcadlové bludiště. Společnost Prague City Tourism při této příležitosti připravila pro návštěvníky Petřína speciální doprovodný program. Na léto pak plánuje opravu této oblíbené památky.

Zrcadlové bludiště na Petříně patří k turisticky vyhledávaným místům v Praze. V roce 2021 ho navštívilo téměř 177 tisíc zájemců a řadí se tak na 10. příčku nejnavštěvovanějších památek v Praze. Výstavní pavilon, který je kopií již neexistující brány Šipka na pražském Vyšehradě, byl postaven na pražském Výstavišti ve Stromovce při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891. O rok později obohatil vrchol Petřína. V roce 1893 bylo v prostorách výstavní síně otevřeno zrcadlové bludiště. 

„V rámci oslav tohoto výročí jsme připravili na neděli pro návštěvníky Petřína speciální čtyřicetiminutové komentované prohlídky zaměřené nejen na bludiště, ale také na vrchol Petřína. Prohlídky jsou zcela zdarma a budou začínat každou půl hodinu v čase mezi 10 až 18 hodin,“ říká Klára Malá, tisková mluvčí společnosti Prague City Tourism. 

Návštěvníci se také mohou těšit na drobný dárek ke vstupence a zúčastnit se soutěže o zajímavé ceny vyplněním vědomostního kvízu. V neposlední řadě symbolicky prvních 130 návštěvníků obdrží vstup do Zrcadlového bludiště zdarma. 

„Tento rok také při příležitosti výročí investujeme do opravy památky. Bude se jednat o rekonstrukci světlíku nad slavným obrazem bratrů Liebscherů, který se stal postupem času oblíbenou částí bludiště,“ popisuje František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism. Společnost rekonstrukci plánuje na začátek června. 

Dioráma zobrazující boj Pražanů se Švédy na Karlově mostě roku 1648 patří podle znalců v oboru k největším obrazům v zemi. Malba byla nedávno kompletně restaurována akademickým malířem a restaurátorem Petrem Kadlecem. Restaurátorské práce trvaly téměř čtyři roky.